TEMA 1: CRISI DE L'ANTIC RÈGIM


El segle XVIII europeu fou un període de transició. D’una banda, es van mantenir les característiques de l’Àntic Règim i, d’altra, es va preparar el camí de les revolucions liberals.

A Espanya, el segle XVIII va significar l’arribada de la dinastia dels Borbons i l’aplicació dels principis de l’absolutisme monàrquic.

El primer de tot, aci teniu el vocabulari del tema. Us fique també un resum del tema a partir del llibre de text:




1. L'ANTIC RÈGIM:

Abans d'entrar de ple en el temari, hem de recordar algunes de les qüestions apreses en 2 d'ESO i antalitzar les característiques de l'Antic Règim.

- Monarquia absoluta
- Societat estamental
- Economia senyorial
                         - Pensament fonamentat en la religió



Ací teniu l'esquema que hem fet en classe i el text sobre les característiques de l'Estat absolut que hem vist a classe:






És important tindre clares aquestes idees per a comprendre la importància dels canvis que anem a estudiar en aquesta 1ª avaluación. Ací teniu la comparativa:




2. CRISI DE L'ANTIC RÉGIM: CREIXEMENT ECONÒMIC I DESENVOLUPAMENT BURGÉS:

Ací teniu una infografia molt interessant sobre el comerç triangular al segle XVIII (fes click al mapa).

Resultat d'imatges de el comerç triangular

Ací teniu una sèrie d'enllaços sobre l'esclavitud molt interessants, tant pel contingut com per les imatges que ens presenten. Us convide a reflexionar sobre açò.

El negocio de la esclavitud americana en la Europa moderna
Esclavos, la trata humana a través del Atlántico


Si penses que l'esclavitud és cosa del passat, llegeix el següents articles ...


ACTIVITAT VOLUNTÀRIA: El tràfic d'esclaus



3. UN CANVI DE MENTALITAT: LA IL·LUSTRACIÓ:


La Il·lustració és un moviment intel·lectual que es va a desenvolupar a Europa en el segle  XVIII i que aporta noves idees i una nova visió del món. És un moviment que defensa que L'ÚS DE LA RAÓ (Intel·ligència humana) és l’únic  mitjà per poder entendre el món.

Per ampliar els continguts del llibre de text, ací teniu una infografia sobre el canvi de pensament económic:





Així mateix, per a assentar els coneixements adquirits fins ara és molt important realitzar l'exercici 1 de la pàgina 26 del llibre de text.


Les dones i la Il·lustració:

El llibre de text se centra en els principals il·lustrats francesos, de tots coneguts i afig una xicoteta informació sobre el paper de les dones en la Il·lustració, sobretot en els salons, en els quals els intel·lectuals debatien les noves idees. Per a ampliar informació podeu vore el següent documental de RTVE sobre tres dones espanyoles il·lustrades i la següent bibliografia:



"Tot per al poble, però sense el poble":
Alguns (Frederic II de Prússia, Maria Teresa d’Àustria, Carles III...) van intentar  fer compatibles els principis de l’absolutisme amb la idea de progrés, racionalització i modernitat de la il·lustració: despotisme il·lustrat.  Consulta aquest vídeo per ampliar la informació sobre Carles III:





3. LIMITACIONS AL PODER REIAL:

Ací teniu un vídeo que us pot ajudar a comprendre millor la independència de les tretze colònies (FUENTE: ACADEMIA PLAY):

Resultado de imagen de youtube eduplay independencia trece colonias


4. LA MONARQUIA BORBÓNICA A ESPANYA:

Aquest esquema en castellà resumeix molt breument aquest període de la nostra Història:




La presentació dels Borbons la podeu completar amb aquesta animació, molt breu, peò molt recomanable, de la Guerra de Succesió: