TEMA 1. CRISIS I REVOLUCIÓ. De serfs a ciutadans (2ª part).

Els canvis estudiats fins ara (idees il·lustrades, creixement econòmic del segle XVIII i el model nordamericà) van a anunciar una època de profundes transformacions polítiques, és el que es coneix com a revolucions liberals burgeses. El model de revolució liberal va ser la Revolució Francesa del 1789.

Aquestes revolucions van significar la fi de l'absolutisme i del sistema socioeconòmic de l'Antic Règim.
El nou sistema polític es va fonamentar en una Constitució (contracte social) legitimada per la sobirania nacional (sufragi). Esta llei suprema garantia els drets individuals i la separació de poders.
El liberalisme també defensava el dret dels pobles a constituir un Estat propi. Apareixen idees com nació i nacionalisme. 

MATERIAL DE DESCÀRREGA:


1. LA REVOLUCIÓ FRANCESA:

Ací teniu "a long story short" de la Revolució Francesa:


Anem a centrar-nos en les causes de la revolució i l'esclat revolucionari i, després, analitzarem els primer fruits de la revolució: Declaració de Drets de l'Home i del Ciutadà (comentari de text) i Constitució de 1791 (comentari d'un esquema).

Peró... vols ampliar informació? Consulta aquest infografia:


Vos recomane els vídeo del canal de Youtube "La cuna de Halicarnaso", buen material i molt entretingut per estudiar i repasar aquest tema i d'altres del temari:




2. COM VA ACABAR LA REVOLUCIÓ FRANCESA?:

Napoleó Bonaparte va posar fi al procés revolucionari amb un règim personal que, investit del poder imperial, va intentar imposar en tota Europa el domini francés i les idees de la Revolució. El seu geni militar i la superioritat del seu exèrcit van ser instruments d'una desmesurada ambició que, finalment, va sucumbir davant la reacció combinada de les nacions europees.
  • Anàlisi i comparació del Codi Civil Napoleònic
Per saber més...                   Waterloo decidió el destino de Europa



3. COM ES VAN CONSOLIDAR ELS SISTEMES LIBERALS?

Ací teniu un esquema (en castellà) que resumeix les característiques de l'Europa de la Restauració (editorial SM). És important entendre el mapa (exercicis 52 de la pàgina 22).


Vos recomane la visualització d'aquest vídeo (fins al minut 8:40) per compendre millor els fonaments del Congrés de Viena, axí com les característiques del nacionalisme i del nacionalisme.





4. REVOLUCIONS LIBERALS 1820 - 1830 - 1848. Les unificacions d'Itàlia i Alemanya:

El Congrés de Viena no va respectar els principis liberals ni les aspiracions nacionals d'algunspobles europeus i per açò, a partir de 815, liberalisme i nacionalisme es van convertir en dues forces d'oposició al sistema de la Restauració. Impulsaren onades revolucionàries en 1830 i 1848 que on van triomfar va suposar  la fi de l'absolutisme i la implantació de un sistema polític liberal (sobirania nacional, sufragis, constitució, burgesia controla el poder…).

  • Revolucions de 1820: pronunciaments militars.
  • Revolucions de 1830: S'inicien en Francia, on és enderrocat el monarca absolut Carles X (Borbó) i substituït per Lluis Felip d'Orleans, monarca constitucional. Segueixen Bélgica, Polònia...
  • Revolucions de 1848, conegudes com "primavera dels pobles". Va significar l'aixecament de les nacions que es trobaven sotmeses als grans imperis i les demandes nacionalistes van ser acompanyades del desig de construir nous governs liberals. 
D'altra banda, com a conseqüències dels moviments:
  1. Grècia i Bèlgica, que van protagonitzar moviments independentistes. Grècia s'independitza de l'Imperi Otomà (1829), amb ajuda de les potències estrangeres, i , Bèlgica s'independitza d'Holanda (1830), a la qual es va unir en el Congrés de Viena (Països Baixos). 
  2. Itàlia i Alemanya: a principis del segle XIX Itàlia i Alemanya estaven dividides, però experimentaran un procés d'unificació que portarà a la creació del Regne d'Itàlia amb la monarquia de Víctor Manuel II (1861) i a la formació de l'II *Reich (1861), en el cas d'Alemanya, amb Guillermo I com a kàiser.

5. L'ART DE LA BURGESIA:

  • Romanticisme: moviment artístic que s'estén per Europa al principi del segle XIX i que va sorgir com una reacció contra el Classicisme anterior. Es basava en l'amor a la llibertat, l'exaltació de l'individualisme i la defensa dels sentiments enfront del Racionalisme de la Il·lustració.
  • Realisme: moviment artístic que sorgeix a Europa en la segona meitat del segle XIX. Trenquen amb la subjectivitat del Romanticisme i s'interessen per la realitat de l'època, descrivint-la fidelment.
  • Modernisme: moviment artístic que sorgeix a Europa a la fi del segle XIX i va anar bàsicament un moviment arquitectònic. Finalitat decorativa.

TEMA 1. CRISI I REVOLUCIÓ. De serfs a ciutadans (1ª PART)

 El segle XVIII europeu fou un període de transició. D’una banda, es van mantenir les característiques de l’Àntic Règim i, d’altra, es va preparar el camí de les revolucions liberals.

A Espanya, el segle XVIII va significar l’arribada de la dinastia dels Borbons i l’aplicació dels principis de l’absolutisme monàrquic.

MAPES QUE CAL ESTUDIAR, DE MOMENT...


MATERIAL DE DESCÀRREGA:
  1. ANTIC RÈGIM (presentació)
  2. IL·LUSTRACIÓ (presentació amb textos i activitats corregides)
  3. REVOLUCIÓ FRANCESA (1ªPART)

1. COM ERA L'ANTIC RÈGIM:

Abans d'entrar de ple en el temari, hem de recordar algunes de les qüestions apreses en 2 d'ESO i antalitzar les característiques de l'Antic Règim.
        • Monarquia absoluta
        • Societat estamental
        • Economia senyorial
        • Pensament fonamentat en la religió

És important tindre clares aquestes idees per a comprendre la importància dels canvis que anem a estudiar en aquesta 1ª avaluación. Ací teniu la comparativa:


Crisi de l'Antic Règim. Creixment econòmic i desenvolupament burgés:

Resultat d'imatges de el comerç triangular
Ací teniu una sèrie d'enllaços sobre l'esclavitud molt interessants, tant pel contingut com per les imatges que ens presenten. Us convide a reflexionar sobre açò.

El negocio de la esclavitud americana en la Europa moderna
Esclavos, la trata humana a través del Atlántico


Si penses que l'esclavitud és cosa del passat, llegeix el següents articles ...


ACTIVITAT VOLUNTÀRIA: El tràfic d'esclaus


2. QUINES NOVES MANERES DE PENSAR VAN SORGIR AL SEGLE XVIII?

La Il·lustració és un moviment intel·lectual que es va a desenvolupar a Europa en el segle  XVIII i que aporta noves idees i una nova visió del món. És un moviment que defensa que L'ÚS DE LA RAÓ (Intel·ligència humana) és l’únic  mitjà per poder entendre el món.

Per ampliar els continguts del llibre de text, ací teniu una infografia sobre el canvi de pensament económic:









El llibre de text se centra en els principals il·lustrats francesos, de tots coneguts i afig una xicoteta informació sobre el paper de les dones en la Il·lustració, sobretot en els salons, en els quals els intel·lectuals debatien les noves idees. Per a ampliar informació podeu vore el següent documental de RTVE sobre tres dones espanyoles il·lustrades i la següent bibliografia:



TEMA 3. AL-ÀNDALUS I ELS REGNES CRISTIANS (temes 3 i 5 del llibre de text)


Els musulmans van conquerir la península Ibèrica en el segle VIII. A partir d'aquest moment, tres cultures van compartir el sòl peninsular (musulmans, jueus i cristians) i dos espais van coexistir fins a 1492: el domini islàmic al sud i els territoris cristians al nord. 

En aquest tema anem a estudiar l'evolució d'Al-Àndalus i la dels regnes cristians peninsulars. Ho intentarem fer de manera paral·lela, amb mapes i esquemes.

Com introducció, fem els exercicis 1 i 2 de la pàgina 58: mirem l'eix cronològic i obtenim conclusions.


T’has fet un embolic i no saps què estudiar? Anem a concretar:
  • Vídeo del principi del tema (el del codi QR que tens al quadern).
  • Test online per repassar.
  • L'eix cronològic de les etapes de Al-Àndalus: estarà amb buits i haureu de ficar el nom de les etapes i alguns fets històrics. (2P)
  • Resum que teniu el bloc. El necessiteu per comentar el text que tindreu a l’examen i per saber què passa en cada etapa.
  • Fotocòpia amb exercicis (la que està per les dues cares, que té un eix cronològic en cada cara).
  • Vocabulari: emir dependent, emir independent, califa, paries, muladís, muladís, mossàrabs, mudèjars, etc.
  • Textos: Pacte de Teodomir i carta de Abd al-Rahman III.
  • Exercicis del llibre: 1 de la pàgina 60, rapidesa de la conquista (c de la pàgina 61), raons de la pervivència de Granada fins al 1492, 1 de la pàgina 64 (societat).

1. AL-ÀNDALUS. L'ISLAM A LA PENÍNSULA IBÈRICA

Primer de tot, veiem aquests vídeos i contestem a les preguntes que heu apegat al quadern:




EXERICICS QUE HEU DE TINDRE AL QUADERN:
  • Causes de la ràpida conquesta (les teniu a la pàgina 60).
  • Exercicis 2 de la pàgina 60.
  • Exercici 3 de la pàgina 61.
  • Foment de la lectura: CUENTOS DE LA ALHAMBRA: 

Etapes de l'evolució històrica d'Al-Àndalus:
La història d'Al-Àndalus va travessar diverses estapes entre els anys 711 - 1492: la conquesta i l'emirat independent, el califat, els regnes de taifes, els almoràvits, els almohade i el regne nassarita de Granada.



1. La conquesta musulmana d'Al-Àndalus i l'Emirat dependent (711 - 756): 

ZONA MUSULMANA:
L'any 711, un exèrcit de musulmans, dirigit pel governador Musà i el seu general Tariq, van creuar l'estret de Gibraltar i van derrotar les tropes del rei visigot Roderic en la Batalla de Guadalete. 
La conquesta musulmana al segle VIII va ser ràpida, van ocupar la major part de la Península i van anomenar Al-Àndalus le terres que van quedar sotmeses al seu poder. 
Al-Àndalus va passar a estar governada per un emir i Còrdova es va convertir en la capital d'aquest territori.

ZONA CRISTIANA: 
Els nuclis de resistència cristians es varen refugiar en les muntanyes càntabres (Batalla de Covadonga, 722) i van elegir com a rei a Pelagi. Així va nàixer el Regne d'Astúries, amb capital a Oviedo. 

Important: raons de la ràpida conquesta i vocabulari ( emirat dependent, muladís i mossàrabs).
Recordem el text llegit a classe: Pacte de Teodomir a l'any 713. Pots consultar l'orginal ací.




2. Emirat independent de Damasc (756-929):

ZONA MUSULMANA: 
L'any 750, els abbàsides aconseguiren el poder de l'islam, van assassinar a la família omeia i van traslladar la capital a Bagdad. Sols un dels seus membres, Abd al-Rahman I, va poder fugir. Va arribar a Al-Àndalus i l'any 756 es va proclamar emir de Còrdova. 
Va ser un període de conflictes: amb els cristians pel nord, revolta muladí al sud, creació de la Marca Hispànica, etc.

ZONA CRISTIANA:
La resistència cristiana es va organitzar al voltant del regne d'Astúries, que cap a l'any 800  abastava des de Galícia, a l'oest, fins a Àlaba, a l'est, i es va establir la capital a Oviedo. En el segle IX va ampliar les seues terres cap al sud. Més tard, en el segle X, el regne va a passar a anomenar-se regne de Lleó, amb capital en Lleó.

D'altra banda, la regió pirenenca formava part de l'imperi carolingi. Estava organitzada en comtats, la missió dels quals era protegir l'imperi de Carlemany de l'avanç musulmà.
  • Regne de Pamplona (Navarra): els francs van ser expulsats de Pamplona  (Batalla de Roncesvalles, 778) i es va crear el Regne de Pamplona (Navarra).
  • Els comtats aragonesos: Al començament del segle IX, els comtats d'Aragó, Sobrab i Ribagorça es van desvincular del poder carolingi. El comtat d'Aragó va quedar sota el domini de Navarra.
  • Els comtats catalans. Aquesta zona va formar part de la Marca Hispànica i va quedar dividida en comtats. En la segona mitad del segle XI es van reunificar (Guifré el Pilós, 878) i governar amb autonomia dels francs, encara que la seua independència no es va produir fins l'etapa següent (al 988, durant el Califat).



Ací teniu també un mapa d'aquesta etapa tret de l'Institut Geogràfic Nacional:

3. Califat de Còrdova (929 - 1031):

ZONA MUSULMANA: 
L'any 929 Abd al-Rahman III es va proclamar califa, és a dir, es va convertir en la màxima autoritat política i religiosa d'Al-Àndalus. Amb ell es va iniciar el període de màxima esplendor d'Al-Àndalus (exemple: mesquita de Còrdova. Visita virtual).


L'any 976 va arribar al califat Hisam II, de només onze anys, i el govern va recàure en el general Almansor. Aquest va dur nombroses ràtzies o campanyes de saqueig contra els cristians. Va arribar inclús a Santiago y Barcelona.

ZONA CRISTIANA:
La frontera cristiana es va paralitzar al voltant del Duero i van sofrir els saquejos d'Almansor.




4. Regnes de taifes (1031 - 1238):

ZONA MUSULMANA:
Després de la mort d'Almansor, les lluites internes van assolar Al-Àndalus. Com a resultat, l'any 1031 el califat es va dividir en nombrosos regnes o taifes, que van assolir un període de prosperitat y desenvolupament urbà (les ciutats tenien una gran importància). 
No obstant això, la fragmentació política es va debilitar militarment front als regnes cristians. Les taifes van ser assejatdes constantment pels regnes cristians del nord. Per això, per evitar els atacs, pagaven paries o tributs als reis cristians.



ZONA CRISTIANA:
El comtat de Castella s'independitza del regne de Lleó i es converteix en el regne de Castella en 1037.
Entre els segles XI i XII es produeix un important avança dels regnes cristians:
  • Primer, el regne d'Aragó i els comtats catalans traspassen el riu Ebre.
  • Al 1085, el regne de Castella va conquistar l'emblemàtica Toledo.
Amb tot, la frontera cristiana paralitzada en el riu Tajo.

Davant l'avanç cristià (1085, Toledo), el musulmans van cridar perquè els ajudaren els almoràvits, guerrers berbers que havien format un gran imperi al nord d'Àfrica. Els almoràvits van frenar l'avança cristià (Batalla de Sagrajas, 1086) i van reunificar novament Al-Àndalus.


En 1147, els almohades, que s'estaven expandint pel Nord d'Àfrica, van substituïr als almoràvits, altre poble berber. En un principi els almohades van paralitzar les conquestes cristianes en derrotar a Alfons VIII de Castella en Alarcos (1195). Però després, van ser derrotats en la Batalla de las Navas de Tolosa (1212), que van permetre l'avança cristià per la vall del Guadalquivir.


Al-Àndalus al segle XIII

Des d'aquell moment, el poder almohade va decaure. Finalment, els almohades van ser expulsats al nord d'Àfria i Al-Àndalus va ser progressivament ocupat pels cristians, a excepció del regne nassarí de Granada. Així, durant el segle XIII, els regnes cristians avancen imparablement sobre Al-Àndalus:
  • Jaume I incorpora Mallorca i València (1238), que es van incorporar com a regnes dins de la Corona d'Aragó.
  • El regne de Portugal a Faro (1249), a la part més meridional de Portugal.
  • En la Corona de Castella, Alfons X el Savi va conquerir Cadis i Múrcia (1262) i, més endavant, arriben a Tarifa (1292).
A més, en aquests segles XII i XIII es va produir la fusió i consolidació dels regnes cristians:
  • 1143: El comtat de Portugal s'independitza del regne de Lleó. Naix el Regne de Portugal.
  • 1137:  La princesa Petronella, hereva d'Aragó, i el comte de Barcelona Ramón Berenguer IV contrauen matrimoni. Naix la Corona d'Aragó.
  • 1230: El regne de Lleó i el de Castella s'uneixen definitivament. Naix la Corona de Castella quan Ferran III hereta tots dos regnes.

Al-Àndalus al segle XIV
ESPANYA DELS 5 REGNES


4. Regne nassarita de Granada:

El regne nassarita de Granada, format el 1238, va ser l'únic regne musulmà que va perviure a la Península en la baixa edat mitjana. Per què? Investiga i comenta-ho en classe.

Els enfrontaments interns van afeblir el regne i van facilitar la conquesta pels Reis Catòlics en 1492.




Per a saber més...

Respecte a la fi de Al-Àndalus i el final del Regne nazarí de Granada, tal volta vos sone l'expressió "Llora como mujer lo que no supiste defender como hombre". Conta lla tradició que són les paraules que Aixa, la mare de Boabdil, va dir a aquest després del lliurament de les claus de la ciutat de Granada als Reis Catòlics en 1492. En l'últim capítol de la sèrie d'RTVE "Isabel" podem veure aquesta escena i en el següent enllaç podeu consultar el debat sobre si aquest capítol de la Història és cert o si és llegenda:  "El suspiro del moro", entre la leyenda y la realidad



2. ADMINISTRACIÓ DEL TERRITORI:

Quan explicaerem el tema de l'Islam (l'any passat!) vam veure com organitzaven el territori a mesura que anaven conquistant noves terra (el teniu en la pàgina 24). Aprofundirem en aquesta qüestió a partir de l'administració d'Al-Àndalus.

  • Exercicis 1 i 2 de la pàgina 62.


3. LA DIVERSISTAT SOCIAL:

Al cim de la societat andalusina estava l’aristocràcia (jassa), en la seva major part integrada per famílies d’origen àrab, encara que també figuraven en ella alguns llinatges d’ascendència visigoda. Aquest grup social posseïa grans dominis territorials i l’ocupava els alts llocs en l’administració. A l’altre extrem de la societat es trobaven les classes populars (amma), formades per artesans modestos i llauradors. També va existir el que podríem anomenar una classe mitjana, formada essencialment pels mercaders. 

  • Exercicis 1 i 2 de la pàgina 64.


Però la población també pot agrupar-se per criteris religiosos:




4. L'ORGANITZACIÓ DELS NUCLIS DE RESISTÈNCIA:

Desprès d'estudiar l'organització del territorio musulmà, anem a veure cóm es van organitzar els territoris cristians. Per això, vos recomane visualitzar aquest vídeo i anotar el vocabulari nou (repoblació, carta de poblament, pressura, fur, etc.). Aquesta informació, si voleu mirar el llibre, la teniu a les pàgines 72 (llibre 1) i 118 (llibre 2). 


Exercicis que he de tindre al quadern: 
  • Resum de l'apartat 6.1.
  • Exercicis 2, 3 (a i c) de la pàgina 73.








¿QUÉ TOMAS PARA SER FELIZ?

Tutoría del día 07/10/2024:

  • El rumor
  • ¿Qué tomas para ser feliz?


¿Te has parado a pensar qué tomas para ser feliz?

¡DECISIONES!


1. Decide querer ser feliz:

El querer ser feliz se basa en una decisión personal. Es un tema de responsabilidad personal. De no dejarse arrastrar por el entorno. Pero primero tienes que saber qué te hace y qué te hará feliz.


Escribe con papel y lápiz una declaración personal sobre tu decisión de ser feliz, detalla cómo quieres ser, qué quieres hacer y qué quieres obtener de la vida. Éste es el primer paso del cómo ser feliz.

2. Define tus metas:

Vivir con propósitos, con metas, con sueños, nos hace proyectarnos con energía e ilusión hacia el futuro.


3. Sé agradecido/a:

"Por favor" y "Gracias" son palabras mágicas que te harán sentir mejor, no sólo a tí, sino también a las persona que te rodean. ¡Úsalas!



Ser agradecido/a es un hábito muy poderoso, porque te permite disfrutar cada día de pequeñas cosas que si no agradeces, las darás por obvias y, por tanto, no disfrutarás de ellas con el mismo entusiasmo e ilusión. Todos los días hay algo por lo que dar gracias, gracias a la vida. En vez de quejarnos por lo que no nos gusta de nuestra vida, estaría bien dar gracias por aquello que tenemos de bueno, de preciado y precioso.

Una buena manera de forjar la actitud de la gratitud es anotar en una libreta cada día dos o tres cosas buenas que te hayan pasado. Es posible que los primeros días te cueste, pero a medida que vayas haciéndolo te será muy fácil.



4. Relaciónate de gente postiva:

Cuiado con las relaciones tóxicas y con los "vampiros de energía".

Rodearse de gente optimista, agradecida o entusiasta, tiene un efecto de contagio sobre las personas, porque la energía que transmiten estas personas nos proporciona bienestar y felicidad.

Debes elegir quiénes estarán a tu lado, ya que la influencia de los demás, sea positiva o negativa, puede ser una gran ayuda o un gran obstáculo.

5. Haz deporte:

Otro gran consejo para ser feliz es hacer deporte. Cualquier tipo de deporte provoca que tu cuerpo cree endorfinas de forma natural. Se trata de hormonas que producen placer y son un analgésico natural.


6. Sé una persona automotivada:

La falta de motivación puede causar pereza, culpa y sentimientos depresivos. Por el contrario, estar motivado puede darnos un sentido de propósito y bienestar. 

La automotivación no necesita la influencia de fuentes externas: se refiere a la capacidad de completar tareas sin necesidad de otros o situaciones específicas. Las personas automotivadas se animan a sí mismas a seguir trabajando para lograr sus objetivos, incluso cuando se enfrentan a tareas complicadas. Convierten los problemas en desafíos que se sienten motivados a resolver. Darse razones para actuar a través del impulso, el entusiasmo y el interés provoca la automotivación.


7. Sonríe:

Si haces todo lo anterior va a ser muy difícil no sonreír. La sonrisa va ser tu carta de presentación y el mejor "accesorio" de una persona feliz.


8. Adquiere los hábitos:

Por último, si no adquieres los hábitos para poner en práctica todo lo anterior, simplemente habremos pasado el rato de manera agradable, pero se quedará todo en "papel mojado". 






Reflexiona sobre tu vida:

  • ¿De qué decisiones en tu vida estás orgulloso/a?
  • ¿De cuáles te arrepientes? ¿Por qué?
  • ¿Qué pensabas en 6º de Primaria que iba a pasar en el instituto? ¿Ha sido mejor o peor? ¿Por qué?
  • ¿Cómo te ves el día de tu graduación en 4º?
  • ¿Qué crees que estás haciendo mal para ser feliz? ¿Qué estás haciendo bien? ¿Qué vas a hacer a partir de ahora?
  • ¿Te automotivas o esperas a que vengan de fuera a animarte y a que "muevas el culo"?


LA CRÒNICA DELS REGNES HISPÀNICS

Anem a ampliar la informació que hem treballat a classe sobre el regnat dels Reis Catòlics i ho anem a fer a travès d'un periòdic. L'anem a fer amb CANVA i avaluarà competències de valencià (cal fer-lo en valencià) i de Història. 

ATENCIÓ! Heu de tindre una memòria USB per a anar desant els documents que aneu utilitzant.

Primer pas:

Treballem a classe la teoria amb esquemes i exercicis. Hem vist les característiques de la monarquia autoritària i ara anem a estudiar les característiques principals de la monarquia dels Reis Catòlics, Isabel de Castella i Ferràn d'Aragó.

Segon pas:

Expliquem el projecte i fem, almenys, 5 grups: 2 grups de tres persones (amb una persona amb menys domini del valencià) i 4 parelles. ¿Es pot fer individual? Sí, així més seccions tindrà el nostre periòdic.

Tercer pas:

Distribució de les diferents seccions entre els diferents grups. Atenció!!! Un grup/parella pot, perfectament, treballar més d'una secció o més d'una notícia.

Ací teniu el llistat de seccions:
  • POLÍTICA I SOCIETAT: "El matrimoni dels Reis Catòlics: una història d'amor o de política?"; "Les capitulacions de Santa Fe amb Cristòfol Colom"; "La rendición de Boabdil de Granada".
  • ECONOMÍA: "Les noves rutes comercials després del descobriment d'Amèrica". Exemple de titular: "Nous comerços amb el Nou Món augmenten la riquesa del regne".
  • RELACIONS INTERNACIONALS: "El matrimoni de Juana La Loca i Felipe el Hermoso"; "Les aliances matrimonials amb Anglaterra i Portugal".
  • CIÈNCIA I DESCOBRIMENTS: "L'arribada de Colom a Amèrica"; "Els avanços en navegació: com les caravel·les van facilitar els viatges d'exploració".
  • GASTRONOMIA: "Els nous aliments procedents d'Amèrica".
  • CURIOSITATS: "La moda i la bellesa de l'època"
  • CULTURA I ART: "L'auge de l'art religiós i l'arquitectura gòtica"; "La influència de l'humanisme italià i l'inici del Reinaixement".
  • RELIGIÓ: Notícies sobre el funcionament de la Inquisició o sobre el debat de si realment han de ser anomenats Catòlics.
  • PASSATEMPS:  Ací podeu fer encreuats, sopa de lletres o endevinalles senzilles relacionades amb els Reis Catòlics o l'època medieval. Exemple: "Busca els noms dels exploradors famosos en aquesta sopa de lletres". Altra opció es comparar dos imatges: la vida a la cort i la vida al camp. Penseu!
PORTADA: 
  • Títol del diari: Una cosa cridanera i relacionat amb l'època. Exemples: "La Crònica dels Regnes Hispànics" o "El diari del Segle XV".
  • Tema de la portada (notícia principal): Un titular sobre la unió dels Reis Catòlics o sobre el descobriment d'Amèrica. Exemple: "Fernando i Isabel és casen i uneixen els seus regnes."
  • Imatge principal: Els Reis Catòlics o l'escut de Castella i Aragó o altra imatge que considereu vosaltres.
  • Resum: Xicotets avanços de les notícies en les altres seccions.

Quart pas:

Passem ja al CANVA i entre tots hem de seleccionar la plantilla que més ens agrade per al nostre periòdic.


Cinquè pas: Com treballem?

Ací ja us poseu amb el vostre grup/parella i llegim les instruccions donades per la professora (en paper).


Sisè pas: Montem el diari

Creem un grup de treball en CANVA i muntem el periòdic amb ajuda de la professora.