Els canvis estudiats fins ara (idees il·lustrades, creixement econòmic del segle XVIII i el model nordamericà) van a anunciar una època de profundes transformacions polítiques, és el que es coneix com a revolucions liberals burgeses. El model de revolució liberal va ser la Revolució Francesa del 1789.
Aquestes revolucions van significar la fi de l'absolutisme i del sistema socioeconòmic de l'Antic Règim.
El nou sistema polític es va fonamentar en una Constitució (contracte social) legitimada per la sobirania nacional (sufragi). Esta llei suprema garantia els drets individuals i la separació de poders.
El liberalisme també defensava el dret dels pobles a constituir un Estat propi. Apareixen idees com nació i nacionalisme.
MATERIAL DE DESCÀRREGA:
1. LA REVOLUCIÓ FRANCESA:
Ací teniu "a long story short" de la Revolució Francesa:Anem a centrar-nos en les causes de la revolució i l'esclat revolucionari i, després, analitzarem els primer fruits de la revolució: Declaració de Drets de l'Home i del Ciutadà (comentari de text) i Constitució de 1791 (comentari d'un esquema).
Peró... vols ampliar informació? Consulta aquest infografia:
Vos recomane els vídeo del canal de Youtube "La cuna de Halicarnaso", buen material i molt entretingut per estudiar i repasar aquest tema i d'altres del temari:
2. COM VA ACABAR LA REVOLUCIÓ FRANCESA?:
Napoleó Bonaparte va posar fi al procés revolucionari amb un règim personal que, investit del poder imperial, va intentar imposar en tota Europa el domini francés i les idees de la Revolució. El seu geni militar i la superioritat del seu exèrcit van ser instruments d'una desmesurada ambició que, finalment, va sucumbir davant la reacció combinada de les nacions europees.
- Anàlisi i comparació del Codi Civil Napoleònic
3. COM ES VAN CONSOLIDAR ELS SISTEMES LIBERALS?
Ací teniu un esquema (en castellà) que resumeix les característiques de l'Europa de la Restauració (editorial SM). És important entendre el mapa (exercicis 52 de la pàgina 22).
4. REVOLUCIONS LIBERALS 1820 - 1830 - 1848. Les unificacions d'Itàlia i Alemanya:
El Congrés de Viena no va respectar els principis liberals ni les aspiracions nacionals d'algunspobles europeus i per açò, a partir de 815, liberalisme i nacionalisme es van convertir en dues forces d'oposició al sistema de la Restauració. Impulsaren onades revolucionàries en 1830 i 1848 que on van triomfar va suposar la fi de l'absolutisme i la implantació de un sistema polític liberal (sobirania nacional, sufragis, constitució, burgesia controla el poder…).
- Revolucions de 1820: pronunciaments militars.
- Revolucions de 1830: S'inicien en Francia, on és enderrocat el monarca absolut Carles X (Borbó) i substituït per Lluis Felip d'Orleans, monarca constitucional. Segueixen Bélgica, Polònia...
- Revolucions de 1848, conegudes com "primavera dels pobles". Va significar l'aixecament de les nacions que es trobaven sotmeses als grans imperis i les demandes nacionalistes van ser acompanyades del desig de construir nous governs liberals.
D'altra banda, com a conseqüències dels moviments:
- Grècia i Bèlgica, que van protagonitzar moviments independentistes. Grècia s'independitza de l'Imperi Otomà (1829), amb ajuda de les potències estrangeres, i , Bèlgica s'independitza d'Holanda (1830), a la qual es va unir en el Congrés de Viena (Països Baixos).
- Itàlia i Alemanya: a principis del segle XIX Itàlia i Alemanya estaven dividides, però experimentaran un procés d'unificació que portarà a la creació del Regne d'Itàlia amb la monarquia de Víctor Manuel II (1861) i a la formació de l'II *Reich (1861), en el cas d'Alemanya, amb Guillermo I com a kàiser.
5. L'ART DE LA BURGESIA:
- Romanticisme: moviment artístic que s'estén per Europa al principi del segle XIX i que va sorgir com una reacció contra el Classicisme anterior. Es basava en l'amor a la llibertat, l'exaltació de l'individualisme i la defensa dels sentiments enfront del Racionalisme de la Il·lustració.
- Realisme: moviment artístic que sorgeix a Europa en la segona meitat del segle XIX. Trenquen amb la subjectivitat del Romanticisme i s'interessen per la realitat de l'època, descrivint-la fidelment.
- Modernisme: moviment artístic que sorgeix a Europa a la fi del segle XIX i va anar bàsicament un moviment arquitectònic. Finalitat decorativa.
No hay comentarios:
Publicar un comentario